‹ AKTUELT

Artec Aqua signerer avtale med islandsk oppdrettsaktør

Torsdag 26. august signerte Artec Aqua AS en avtale med islandske Geo Salmo ehf om å prosjektere og bygge et landbasert oppdrettsanlegg for atlantisk laks på Island.

Anlegget skal ligge i Þorlákshöfn, nær Reykjavik. Produksjonskapasiteten for hele anlegget er 18,900 tonn sløyd fisk. Utbyggingen vil skje i flere faser.

Som totalleverandør vil Artec Aqua være ansvarlig for design, prosjektering, bygging og ferdigstillelse av hele anlegget. Total kontraktsverdi er mellom 1,5 og 1,8 milliarder kroner for utbygging av anleggets første fase.

– Vi gjorde et skisseprosjekt i løpet av våren og er godt fornøyd med å fortsette samarbeidet med den kompetente gjengen i Geo Salmo. Dette er et svært spennende prosjekt som kombinerer hybridteknologien vår med fordelene ved å holde til på Island, hvor sjøvann skal tilføres via borehull og filtreres naturlig gjennom lavastein. Å bli valgt som totalleverandør er en bekreftelse av Artec Aquas merittliste fra landbaserte oppdrettsanlegg, vår teknologi og den unike kompetansen som teamet vårt besitter, sier Ingegjerd Eidsvik, CEO i Artec Aqua.

Artec Aqua, som er et heleid datterselskap av Oslo Børs-noterte Endúr ASA, vil umiddelbart igangsette konseptdesign og ingeniørarbeid. Byggestart er planlagt i tredje kvartal 2023.

Teknologien som skal brukes i anlegget er Artec Aqua Hybrid SystemTM, hvor opptil 70 prosent av vannet resirkuleres. Temperaturprofilen på vannet som kommer fra brønner ved anlegget i Þorlákshöfn passer svært godt med Artec Aquas egenutviklede hybridsystem.

– Vi er svært glade for å kunne samarbeide med Artec Aqua på prosjektet vårt. De deler de samme verdiene som oss og har vist at de er bransjeledende innen landbasert akvakultur og har demonstrert en unik evne til å overgå forventningene i sine prosjekter. Kombinasjonen av Artec Aquas sterke kunnskapsnivå og velprøvde teknologi var avgjørende for valget vårt av totalleverandør. Partnerskapet vil sørge for at vi når målet vårt om å produsere laks av ypperste kvalitet og i tråd med høyeste bærekraftstandarder, sier Jens Þórðarson, CEO i Geo Salmo.

Islands produksjon av oppdrettsfisk har økt betydelig de siste årene. Totalt ble det produsert rekordhøye 45 458 tonn laks i 2021, en økning på 35 prosent sammenlignet med 2020, ifølge Islands nasjonale statistiske institutt, Statistics Iceland.

– Island har en raskt voksende oppdrettsnæring, med erfaring fra landbasert oppdrett. Ved å bevise kompetansen og teknologien vår på Geo Salmos prosjekt håper vi å kunne åpne døren for flere muligheter på Island. Derfor er det også viktig for oss å velge det prosjektet som vi mener har et team som kan lykkes med biologien og driften av anlegget. Det mener vi Geo Salmo har, legger Ingegjerd Eidsvik til.